AKUSTIKA - A/B Usporedba proizvoda

www.audion.hr

 

OK, procitali ste  Acoustics101.com i nasa FAQs. Ako ste jos uvijek nesigurni oko izbora akustickog tretmana za vasu svrhu, narocito ako se radi o rjesavanju problema "sa susjedima", onda je ova stranica upravo ono sto vam treba!

Tu smo napravili komparaciju svih gradevinskih rjesenja prilikom zvucne izolacije prostorija jedne od druge, odnosno smanjenja buke iz prostora prema vani/iz vana prema unutra.

Ovo je mjesto gdje mozete jasno predvidjeti kako ce instalacija nasih akustickih proizvoda u gradevinarstvu (sheetblok, resillient channel RC-8) rjesiti problem buke.
Problem buke nije samo rezerviran za bandove u garazi i nepodnosljivu galamu susjeda okolo, ove solucije su primjenjive u mnogobrojnim radnim prostorima kao sto su uredi, kafici, barovi, glazbeni studio, radio i tv kuce itd.
Vrlo cesto, problem buke moze uzrokovati negativno na normalan poslovni angazman, bili to glasni susjedi i buka koja smeta vama, ili vasa buka koja smeta drugima oko vas - opravdano, a nekada i ne...


Primjer nocnog bara/kafica/nocnog kluba je vrlo cest problem, gdje buka i galama iz poslovnog prostora prodire u stanove i time narusava sigurnost investicije zbog mnogobrojnih prigovora susjeda.Primjenom nasih akustickih rjesenja, ne samo da rjesavate problem buke, vec ispunjavate i legalne zahtjeve sprijecavanja buke koji se ocekuju od svakog investitora - bio to bar/kafic/nocni klub, apartman za najam, glazbeni studio, radiona ili bilo kakva djelatnost koja svojim poslovanjem proizvodi buku.

Prema tome, sami odlucite koliko redukcije i na koji nacin je mozete primjeniti - ovdje su audio primjeri koji vam jasno daju sliku sto dobivate nakon obavljenog posla!Prije svega, najprije se podsjetimo na cinjenice:

· Standardna spuzva NE MOZE zaustaviti prodor zvuka kroz zid.

· Za postizanje uspjesne zvucne izolacije, potreban je manji gradevinski zahvat, kojeg cesto mozete napraviti i sami uz nasu pomoc!Nakon sto smo to utvrdili, predimo na primjere:
(kliknite gdje pise PLAY ispod slike, audio file ce se otvoriti u playeru vaseg izbora, a takoder mozete i download primjere u folder, kako bi imali ovaj test uvijek sa sobom):Korak 1: Namjestite svoje zvucnike.

1. Odsvirajte slijedeci WAV file - ali koristite dobar set zvucnika, ne male PC zvucnike, te pojacajte glasnocu do dozvoljenog maksimuma. Zelimo postici efekt da zamislite sebe u sobi sa bandom.
Pazite da ne ostetite zvucnike prilikom namjestanja glasnoce, level mora biti glasan kako bi se postigao A/B efekt (prije/poslije tretmana), ali ne po cijenu da izgubite sluh i unistite zvucnike :)

2. Nakon sto ste namjestili glasnocu, pustite je na tom mjestu - to je vasa referenca. Svaki naknadni file tretmana pokazuje ocekivanu redukciju u glasnoci/prodoru zvuka sa ovog referentnog wav fila.


PLAY

 

 

Korak 2: SheetBlok umjesto Knaufa komparacija.

Slijedeca dva WAV fila pokazuju razliku izmedu 1 sloja SheetBlok sound barrier i 1 sloja regularnog knaufa od ½". SheetBlok ima STC od 27. Knauf (1/2") takoder STC od 28. Tu bi pomislili da Sheetblok i Knauf jednako (Knauf cak bolje) dobro zaustavljaju zvuk. U realnosti, kao sto to ova komparacija pokazuje, znatno je poboljsanja atenuacija niskih frekvenicja koristeci Sheetblok. Kao sto je opisano u STC FAQ, STC vrijednosti cesto ne govore citavu pricu iza razlicitosti izolacije u razlicitim frekvencijskim rasponima. Iz tog razloga, uvijek je potrebno znati prirodu svakog projekta, te primjeniti solucije koje odgovaraju konkretno za tu svrhu - tako se stedi novac, vrijeme i zdravlje, a prostor ne postane ruglo ispunjeno cudnim akustickim pokusajima tretmana (spuzve, staklena vuna, kartoni za jaja itd), bez uspjeha.


PLAY

 

PLAY

 

 

Korak 3: ZID od Knaufa

Prilikom usporedbe SheetBlok i Knaufa dobili smo jasnu sliku razlicitosti izolacijskih svojstava, ali u praksi pravi zid se ne sastoji od samo jedne ploce Knaufa ili Sheetblok-a.

Iz tog razloga smo pripremili i A/B komparaciju "obicnog" knauf pregradnog zida, koji koristi drvene ili metalne knauf profile za nosivost te standardne Knauf profile i "tretiranog" zida, koji na jednu stranu (zid ili strop) dodaje Sheetblok barijeru i jos jedan sloj regularnog Knaufe preko Sheetblok barijere. Rezultati su fenomenalni, a ovaj je odlican primjer kako bi se rjesio standardni problem sa susjedima u stambenom/poslovnom prostoru. Gradevniski pothvat je minimalan.

 


PLAY

 

PLAY

 

 

Korak 4: Idealni, "Jedan Zid"

Za najoptimalnije rezultate u retrofit situacijama, mi preporucamo kompletno skidanje postojeceg knaufa, odnosno medukatnih/zidnih gredica, te postavljanje 2" Mineral Fiber mineralne vune izmedu knauf profila/nosivih greda, dodavanje resilient channel knauf nosaca/profila i dovrsavanje sa Sheetblok i regularnim Knauf plocama na obje strane zida.

Slijedeci WAV file je primjer sto se moze ocekivati prilikom implenetacije takvog zahvata. (Napomena: Slicni se rezultati mogu postici i sa standardnom Mineralnom vunom koja se moze kupiti u svim gradevinskim prodavaonicama, ali najbolji rezultati su postignuti koristeci Studio-Grade Mineral Fiber Insulation sa linka.)

 

PLAY

 

 

Korak 5: Ideal, "Dupli Zid"

Za nabolje moguce rezultate, preporucamo (kao i na stranicama www.Acoustics101.com) izgradnju "Duplog Zida" ili " Soba-u-Sobi" dizajna.

Slijedeci WAV primjer jasno pokazuje drasticnu redukciju prodora buke, odnosno povecanje STC vrijednosti(koeficijent smanjenja) koji se postize koristeci Soba u Sobi princip. (Napomena: Mozda bude potrebno pribliziti uho zvucniku, kako bi uopce culi nesto... tolika je redukcija :). Svakako usporeditie sada ovaj zadnji file sa prvim i uvjerite se i sami u fenomenalnu redukciju koju smo postigli koristeci Auralex metode i prozvode!


 


PLAY

 

 

Nadamo se da su vam ove demonstarcije pomogle u pravljenju odluke kakvu soluciju trebate za vasu svrhu. Kao eksluzivni distributeri Auralex Acoustics za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Makedoniju, Audion.hr je ponosan da vam predstavi ove cjenovno pristupacne, a gradevinski minimalno invazivne solucije 21-og stoljeca! Ne slusajte savjete gradevinara koji jedini nacin vide u potpunom dizanju poda, ojacavanju greda i slicnih nebuloza, koje (eto, slucajno) uvijek kostaju u stotinama tisuca kuna, a ne rijese problem!

Tu smo da vam omogucimo nesto sto prije svega RIJESAVA PROBLEM BUKE, a NE KOSTA 1/5 do sada jedino mogucih solucija! Javite nam se sa opisom vaseg problema na info@audion.hr

Hvala i nadamo se skoroj suradnji!!!

Posebna napomena: Svi WAV filovi na ovoj stranici su napravljeni koristeci informacije/data u skladu sa ASTM E 413 standardima. Vasi rezultati mogu varirati ovisno o drugim uvjetima van nase moci, kao sto su trenutne kondicije gradevine, te kvaliteta gradevinskih radova prilkom implementacije nasih solucija. Iz tog razloga, uvijek nas posavjetujte prije izvodenja radova, te koristite provjerene/registrirane radnike sa referencama, kako bi postigli zeljeni ucinak! Drugim rjecima, ne fusarite na finalnoj izvedbi radova!